Header papyrus

2000 USA

Tirsdag den 4. juli 2000
Planmæssig take-off fra Billund kl. 7.55. I Amsterdam når vi et halvt glas øl og 1 prince (den sidste normale cigaret i lang, lang tid). Flyet letter ca. 1 time forsinket.

Planmæssig ankomst til JFK i New York, og under indflyvningen fortæller piloten, at kun halvdelen af bagagen er med på flyet. Så vi får ingen af vores 3 stk, bagage. Vi anmelder den manglende bagage og tager en Yellow Cap til hotellet, - vores livs køretur. Chaufføren hoppede og dansede og pludselig lå han helt ned i sædet.

Vel ankommet til hotel Milford, gik vi en tur på Broadway og forbi Empire State Building. — Snusede lidt til New York, og der var meget, meget varmt. Hyggelig aftensmad på Kevin St. James, og kl. 20 var vi “døde”. Vi gik i seng kl. 21 .15, og et kvarter senere blev vi vækket af fyrværkeri, - MEGA STORT (det var jo 4. juli). Vi havde været oppe i 22 timer.

usa
usa1
Vi bor i den centrale del af Manhattan nær teaterdistriktet og "Strygejernet" (Times Square) usa2
Når man så skal ringe til Danmark og efterlyse bagagen skal man bl.a. trykke 1-911 på telefonen.

MEN husk at gøre det i den rigtige sekvens, ellers ringer man til NYFD (New York Fire Department), og det er ikke godt. De kommer næsten straks, men gud ske lov først efter en kontrolopringning til hotellet.

I kampens hede gik det galt. "Did you stupid call NYFD" lød det fra receptionen, øhhhhhh, not intentionally, lød det fra vores værelse. Godt de er vågne på brandstationen.
usa3
Onsdag den 5. juli 2000
Amerikanerne spiser morgenmad på barer og restauranter. Så kl. 8.30 sidder vi på italiensk bar og får morgenmad, sammen med et par politibetjente.
usa4
Der er intet nyt om vores bagage, så vi går på indkøb efter T-shirts, shorts, strømper og undertøj samt ikke mindst almindelige toiletsager.

Lidt træls, at vores første dag i New York SKAL bruges til shopping!
usa7
Vi vælger at give os god tid, så vi på denne måde også får oplevet noget af New York.

Da vi kommer tilbage til hotellet kl. 14.00 er 2 af vores kufferter kommet.

På CNN snakker de om tragedien under Pearl Jam koncerten i Roskilde. 

Kl. 14.30 har vi været i bad og fået rent tøj på — like in heaven — og så spiste vi frokost på Time Square. Patricks hamburger her skulle vise sig at være den bedste på hele turen.

Så er vi klar til at indtage New York!

usa5

usa6

Vi stikker en tur i Empire State Building, hvor det tager 1,5 time at få billet og komme op. Her talte vi med en dansk matros, som var der med Skoleskibet Danmark ifm. 4. juli.

Kl. 20.30 går vi hen ad 8. Avenue for at finde en restaurant. Vældig mange mennesker er stimlet sammen ved et kryds, hvor der er sat afspærring op. Vi stiller os til at kigge med, og en tolk snakker lidt om Clinton.

Pludselig kommer stribevis at motorcykelbetjente efterfulgt af nogle store limousiner samt “bilen”, hvor Clinton sidder i. Så fik vi lige den med. Efter en god og meget dyr middag på en seafood-restaurant, går vi tilbage til hotellet og klager endnu engang over den manglende kuffert.    
usa9
Her er vi på udsigtsplatformen i Empire State Building. Det lufter noget i den højde!
USA134
Imponerende udsigt over New York fra Empire State Building.
usa10
Udsigt med Chrysler Building i baggrunden usa11
Nyd udsigten
usa12
Nyd udsigten usa13
Torsdag den 6. juli 2000
Morgenmad på spansk bar. Stort indkøb af toiletartikler, så Flemming kan blive barberet.

Nu virker mobiltelefonen pludselig!

Vi tager med Underground til Battery Park og med færgen til Liberty Island. Kaptajnen meddeler, at max. antal gæster for besøg i Frihedsgudinden allerede er nået for i dag, og er kun 11 .00! ØV!
usa14
Udsigt til Manhattan med Twin Towers fra færgen. usa15
Udsigt til Frihedsgudinden på Liberty Island usa16
Udsigt til Liberty Island og Manhattan fra færgen usa17
View fra Liberty Island til Fallesens og Manhattan usa19

God tid til Cola og kaffe.

"Damen" i baggrunden er som sagt lukket for i dag.

usa20
Svært at se, men et par propelfly skriver tekst på himlem. Vi blev ikke helt klar over, hvad de skrev.
usa21
På færgen tilbage er der én, der råber "Hej Connie". Det var Birthe Christiansen, der var på New York-forlænget weekend sammen med sin datter. Og de var så med samme færge. Så lille kan verden være ...
usa18
Vi tager med Underground tilbage til Central Park.
usa23
Frokost i Central Park her = hot dogs. usa26
Går til Rockefeller Center og tilbage ad Broadway til hotellet. Undervejs køber vi ny rejsetaske til alt det nye tøj, vi har købt. Mobilen atter i udu. Aftensmad på pizzaria. usa22

Fredag den 7. juli 2000
Kl. 9.00 er alt pakket og vi får morgenmad på den italienske.

Der bliver tid til en sidste tur i Mantattan, inden vi tager med taxa til lufthavnen La Guardia.

Vi er i god tid, så vi forsøger igen at spore den manglende bagage. Venlig betjening og kompetent indsats, - nu tror vi, at den dukker op.

Vi får en snak uden for lufthavnen Police Officer L. Galuano. Han forklarer os bl.a. noget om alle de udstillede, dekorerede køer, som vi har set rundt i hele byen. Det viser sig at være The Cow Parade, som vi ikke havde hørt om på det tidspunkt.

usa28

Plan mæssig afgang mod Los Angeles med mellemlanding i Memphis, hvor der er langt over 100°F (33- 35°C)

Her må ryges på et område, der ligger 20 feet fra Lufthavnens indgang. Resten af flyveturen tager Ca. 3,5 time.

usa29
Taxa til hotel Radisson Maingate: $85.

Lækkert og flot hotel. Næsten helt nyt. Burger i restauranten og en meget kort gåtur, - der er faktisk skidekoldt.

Vi køber juice og et bykort, og i kiosken står der en skål med småpenge:


Have a penny
- leave a penny.
Need a penny
- take a penny.
Need 2 pennies
-get a job!
usa30
Lørdag den 8. juli 2000
Over morgenmaden på hotellet bliver vi enige om at leje en bil. 1 stk. Toyota Corolla afhentes, og vi tager straks til Hollywood.

Frokost på Burger King. Vi ser på Sunset-, Santa Monica- og Melrose Boulevard. Øst er “slum” og vest læner sig op ad Beverly Hilis.

Vi kører ind i de private områder, Rodeo- og Beverly Drive og prøver forgæves at komme op til “The Hollywood Sign”
.
usa32
usa33
Vi besøger Griffith Observatory. Det var netop på vejen herop, James Dean kørte galt i sin Porsche 356 Roadster. Han blev 24 år.

Senere får vi en øl på Melrose Boulevard. Overalt vrimler det med fede biler, men her er ikke så mange limousiner som i New York.

Spadseretur på Hollywood Boulevard og Walk of Fame med bl.a. Mann’s Chineese Theatre.
usa34
usa35
Elton John & Flemming, Hollywood USA135
Undervejs tilbage finder vi en mexicansk restaurant, hvor vi får aftensmad. Her er KUN mexicanere og servitricerne er meget lårkorte.

Billig middag — og hurtigt ud, inden 4-mands orkesteret når hen til vores bord.

Kl. 21 .30 er vi tilbage og præsenteres for vores nærmeste nabo, Disneylands meget flotte fyrværkeri, - lige uden for vores vindue.
 
usa36
usa37
Søndag den 9. juli

Seaworld i San Diego. Imponerende!
usa38
  usa40
Søndag den 9. juli 2000
Kl. 10.00. Vi beslutter at tage til San Diego. Benzin på Corolla’en og i San Diego kører vi direkte ind i Seaworld, som viser sig at være et Legoland, blot med “alt godt fra havet”. Spækhugger-show, rokker, delfiner, søløver — og et par colibrier i det fri.
usa41
Spækhugger-show usa42
Delfin-show usa43
Ditto usa44
Vi går gennem et hajbassin, og prøver en “sejltur” og bliver godt våde.
 
usa45
usa46
Flamingo-området usa47
Kolibrier i blomsterne usa48
Herefter kører vi sydpå for at se US Marine, og vi ser San Diego fra den smukkeste side, - utrolig flot by. Vi kan ikke finde ud af at komme ud til US Marine-halvøen, og nu er det også for sent til at stikke over grænsen til Mexico, så vi vender hjemad mod Maingate i LA, og får aftensmad kl. 21.15 på hotellet. usa49
I vores søgen efter US Marine's Stillehavsflåde, spotter Patrick en Shellby Mustang. Den må vi ha' et billede af. usa50
Mandag den 10. juli 2000
Kl. 6.30 starter vi vaskemaskinen! Efter morgenmad fylder vi Corolla’en op og sætter kursen mod Las Vegas. Undervejs besøger vi Calico Ghost Town, hvor der mindst er 1000 grader varmt.
usa51
Gennem Mojave-ørkenen med Funeral Mountains i baggrunden.
usa52
Calico Ghost Town er et minde om guldrushen i Californien. usa53
I dag er det en by med lidt museer og skuespil om, hvordan livet var i minebyen usa55
Ved udgangen fra en af mineskakterne usa56
Sheriffen har en revolverduel med et par skurke, der kommer ud gennem svingdørene fra baren. usa57
Videre til Vegas, hvor vi starter med at booke flyvetur til Grand Canyon i Arizona på turistbureauet, 2 min, før lukketid. Pris for 3 personer: $670 !!! (kr. 5.360,-) Hjemmefra LA har vi booket værelse på Flamingo Hilton, som vi hurtigt finder. Vi går en lille tur på “the Strip” og så ind i Ceasars Palace for at se den meget flotte arkade. Her viser de et formidabelt og storslået computerstyret show med ild, røg og damp. Frokost på Planet Hollywood, hvor Patrick glemmer sine nyindkøbte souveniers (penge der kan brænde). Vi skal gennem casino’et for at komme ud, ligesom på vores hotel. Patrick hviler sig med lidt TV mens vi går en tur på “the Strip” for at få en kop aftenkaffe. Det kan man ikke få! Undervejs ser vi et vulkanudbrud, - meget livagtigt og dog rent fake ligesom alt andet i Vegas. Kl. 22 er det godnat, for vi skal tidligt op. usa58
usa59
The Venezian Hotel usa60
  usa61
  usa62
Tirsdag den 11. juli 2000
Kl. 4.10 er der telefonvækning. Hurtigt i bad og klar til morgenmad kl. 4.55, og kl. 5.35 er vi klar ved bussen, som kører os til North Las Vegas Airport. Vi flyver med Kevin i en 10 personers propelf lyver. Begge benzinmålere er tæt på reservetank! Skræk og rædsel!!! Styrter vi snart ned? Men Kevin siger beroligende, at han har 4 fyldte tanke, og at vi er fremme om Ca. 5 min. Py-ha! Smuk morgentur over Hoover Dam og Grand Canyon.
usa63
Grand Canyon usa64
Den brede del af Grand Canyon usa65
usa68
Vi lander og chaufføren Martin tager os med i sin bus for en rundtur. Og hvad han dog ikke kan fortælle, - herlig gut (cowboy). Stort — stort. Kl. 10 slutter turen med middag og vi får et dejligt måltid. Afgang retur kl. 11 og kl. 12 er vi tilbage ved Flamingo Hilton. Vi sætter kurs mod LA, en tur på 430 km (271 miles). Undervejs sidder vi i kø i 102°F, men køen løses relativt hurtigt op. Ved indrejsen fra Nevada til Californien bliver vi checket for grøntsager, frugt og planter (Agricultural Control). Vi går på restaurant på hotellet kl. 20.15, - uden at være sultne.   usa66
På en udsigtsplatform ved den bredeste del af Grand Canyon.Der er langt ned til bunden.
Man kan leje muldyr, og komme på guided tur ned til Colorado River.
usa69
De der squirrels er vældig aggresive. Er blevet vænnet til, at turisterne fodrer dem. usa70
Onsdag den 12. juli 2000
Kl. 8.30 morgenmad på hotellet, og Flemming har afleveret Corolla’en kl. 7. Cruise America, som vi har lejet camper hos, vil først hente os mellem kl. 13 og 14 = en død formiddag. Vi mangler stadig tasken med alt det praktiske til campingturen, men General Manager mr. Klüver og sekretæren Linda (i rullestol) er meget behjælpelige med håndklæder, viskestykker m.m. Vi pakker og går en tur, dét er der ikke mange, der gør her! Vi spiser lidt pizza på en restaurant. Vi venter på Cruise American ude foran hotellet, og vi forestiller os vist en minibus, - men vi bliver hentet i limousine, en flot hvid Lincoln med læderindtræk ført af en hyggelig ældre chauffør. Hos Cruise America er der forvirring på kontoret, og først kl, 16 kan vi køre derfra i vores camper.
usa73
Vi skal have benzin på, og vi er midt i LA’s værste myldretid. Et alvorligt færdselsuheld i byens udkant gør ikke tingene bedre. Den første campingplads vi finder er kun åben torsdag-søndag. Vi fortsætter og kører ind på Pyramide Lake Recreation Ranch. Her kun for medlemmer! Den gamle mand er OK, kl. er 20 og han forstår godt, at vi mangler en plads, og han øjner muligheden for lidt sorte penge. Vi finder os til rette på den ucharmerende og stive plads med grus og betonplader. Aftensmaden består af “rugbrød” som vi har købt hos Ralph’s Market undervejs. Vi får en god nats søvn, selv om det vrimler med små kaniner, - og den gule skrivelse, der advarer om stedets klapperslanger, ligger på bordet.  usa71
usa72
Torsdag den 13. juli 2000
Morgenmad og brusebad og kursen sættes mod nord. En flot tur med vinmarker og kæmpe-kæmpe kvægfarme. Vi drejer fra i Fresno og fortsætter til Oakhurst, hvor vi handler ind hos Raleys. Kl. 15.30 holder vi ind til siden og får landevejsfrokost. Naturen bliver smukkere og vi kan se, at vi nærmer os Yosemite. Kl. 17.45 ankommer vi til Mariposa Camping, hvor vi får en dejlig plads, - med borde og bænke og grill og dejlig natur. Vi går lidt rundt på pladsen og ser igen en colibri tæt ved en udtørret fiskesø.
usa74
En god plads med lidt skygge usa75
Det er lidt svært at bevare pessimismen usa76
Camperen lejet i Californien, indregistreret i Arizona usa77
Fredag den 14. juli 2000
Turen i dag går til Yosemite National Park. Her findes nok USA’s flotteste natur med bjerge og vandfald. På vejen hjem køber vi ind til grill. Vi køber et spil kort og driver lidt rundt. Snupper en tur i swimmingpoolen, hvorefter vi griller og spiser i bulder-ravende mørke. Og Flemming “lander” den sidste bøf på jorden. Ærgerligt!
usa78
  usa80
usa84
usa85
Fra et skilt i Yosemite:
Take nothing, but pictures
Waste nothing, but time
Leave nothing, but your footsteps
usa81
  usa82
  usa83
Lørdag den 15. juli 2000
Vi forlader Mariposa ved 11 -tiden og kører over Merced til Napa. Macdonald-frokost undervejs, I Napa leder vi lidt forgæves efter de smukke steder/vinområder. Vi kører til Petaluma, hvor vi har reserveret en campingplads. På turistkontoret i Petaluma møder vi “mrs. motormouth”. Som et maskingevær fortæller hun sin livshistorie på få minutter, men hun fortæller også, at der har været frost i San Francisco i nat. Vi finder campingpladsen, og det er faktisk meget koldt, så vi trækker i både sweater og lange bukser. Aftensmaden står på spaghetti og kødsovs. Vi møder en dansk familie, der er rundt på ½ års orlov i et lille telt. De vil gerne se vores camper indvendigt. Vi har ingen strøm, så vi spiller kort ved stearinlys.
usa86
Søndag den 16. juli 2000
Op kl. 6.10 og klar til en guided bustur i San Francisco. Det er virkelig koldt. Vi kører forbi Saint Quintin fængslet og videre til Golden Gate, som vi ikke kan se for tåge, ligesom Alcatraz gemmer sig i tætte tågebanker. (Alcatraz er spansk og betyder pelikan). Vi fortsætter gennem Presidio (Fort) Park og til Chinatown, hvor vi besøger Fortune Cookie Factory.
usa89
Presidio ved vandkanten usa90
De skrå gader, her i det gamle bøssekvarter usa91
Flydende restaurant usa92
Søløver på pier 39 usa93a
Videre med bussen til et sted, hvor vi stod på Cable Car, som kørte “nedad”. Vi passerer “Lombard Road”, der er så stejl, at man skal køre i zig-zag. På Fisherman’s Wharf får vi frokost og hundefryser, mens vi ser søløverne på pier 39. Her ligger også en u-båd og jerimiah Obrian, som er et forsyningsskib fra WWII. usa94
Turen fortsætter til Golden Gate park, - verdens største menneske-anlagte park, med japaneese Garden og musiktribune, kunstmuséer og meget mere.  usa95
usa96
Fisherman's Wharf usa97
Turen slutter ved Fort Point, som ligger ved Golden Gates ene side. Fort Point er femkantet og i 3 etager med et utal at kanoner, men ingen at dem har nogensinde skudt mod nogen/noget. Golden Gate blev bygget i slutningen at 30’erne at Joseph B. Strauss. Guiden byder på chokolade på tilbagevejen. Vi flytter til en plads med strøm og køber “junk” til aftensmad. De mange kæmpe store eucalyptus-træer spreder deres specielle duft. usa98
Mandag den 17. juli 2000
Vi pakker og kører mod Muir Woods, hvor de store “Redwoods” findes. Flot park. Vi sætter kursen mod syd og skal igennem San Francisco og over Golden Gate. Her betales kun broafgift i sydgående retning!
usa99
Lidt større grantræ end dem vi kender usa100
Nogle af træerne er tæt på 100 meter høje usa101
Golden Gate på Twin Peaks siden usa102
Mens vi kører på den gamle Highway 1 langs kysten, holder vi et sted, hvor der er 1000-vis af pelikaner samt nogle søløver. Der var sildestimer i vandet! Vi troede, vi så nogle hvaler, men det var bare klipper! (Walerocks) Lige her hvor vi står, bliver vejret bedre, luften lunere og himlen mere blå. usa103
  usa104
Da vi kommer til Santa Cruz er det rigtig lækkert og campingpladsen er stor og lækker, - vi griller en god bøf. usa105
Tirsdag den 18. juli 2000
I dag sover vi længe og får morgenmad ved 10.30-tiden. Gang i 2 vaskemaskiner (der var 22 i alt) og med formiddags-øl og det hele. Patrick lejer et el-løbehjul.
 
usa107
usa108
Efter frokost går vi en tur til Sand Dollar Beach og får dyppet tæerne i Stillehavet. Langs med stranden ser vi igen en masse pelikaner. Solen har ramt os hårdere, end vi troede, så vi var lige så grillede, som de bøffer vi spiste, inden vi sluttede “slapper-dagen” med et spil kort.  usa109
usa110
Onsdag den 19. juli 2000
Det ser tåget ud, og vi får mogenmad — lidt frysende. Kl. 10 kører vi sydpå og planlægger frokostophold i San Louis Obispo, men da klokken kun er 12.30 fortsætter vi til Pismo Beach. Undervejs gør vi det uundgåelige ophold i Solvang. Den mest besynderlige by med bindingsværkshuse og hvor gadenavne og stednavne er det eneste “danske”. Ellers har stedet intet med Danmark at gøre, og der er ingen her, der taler dansk. Vi er noget forbavsede over stedets karakter, - skuffede
usa111
 Vi beslutter os for en campingplads i Santa Barbera, men misser pladsen. Turen gennem Santa Barbera er smuk, det er en flot beach-town. usa112
Vi finder en campingplads i Ventura Beach og køber T-bone steaks m.m. til grill. Nogle store havmåger vil deltage i aftensmaden og flagermusene flyver over hovedet på os. Kan vi mon sove i nat? Vi bor lige op ad motorvejen! usa114
Torsdag den 20. juli 2000
Vi forlader Ventura Beach, og kl. 13 er vi i Universal City i LA efter nogen tids forgæves søgen efter en bagindgang. Universal giver nogle fantastiske oplevelser med temaer fra filmens verden. King Kong, Backdraft, Earthquake, Waterworld, Back to the future og mange flere. Kl. 18.30 kører vi mod Anaheim RV resort. Det tager 2 timer at køre 50 km. Vi får en plads på endnu en besynderlig, firkantet og ucharmerende campingplads. Vi går en tur for at finde noget aftensmad, og det ender med Burger King kl. 22.
usa115
Hard Rock Café i Universal City usa116
Sørøver Sally's højborg usa117
Vandene skilles, og vi kan køre gennem "havet".
Her kan de det samme som Moses.
usa118
  usa119
Fredag den 21. juli 2000
I dag sover vi længe. Der er manuel bilvask og støvsugning, for camperen skal afleveres i ren stand, I løbet af eftermiddagen tager Flemming og Patrick i “Knott’s Berry Farm” for at afprøve de store rutschebaner, - og for at få det sidste “pust” af USA. Imens pudses vinduer ude og inde i camperen og den gøres ren indvendigt. Endnu en gang grilles store T-bone steaks til aften, og så et spil kort inden sengetid. 
usa120
usa121
Lidt anderledes vogne end dem vi normalr ser i DK usa122
usa123
Lørdag den 22. juli 2000
Tidligt op og efter morgenmaden smider vi alt det ud, som vi ikke har brugt - madvarer, vaskepulver m.m. Camperen er “clean” og vi kører til Radisson Maingate for at aflevere håndklæderne, som vi havde lånt. Så bliver camperen afleveret hos Cruise America, hvor de starter med at sætte et professionelt rengøringshold på bilen! Sådan er det bare. Vi bliver hentet af en shuttle-bus og kørt til Hilton Airport Hotel. Dejligt værelse med udgang til Pasadena Garden, - på 3. sal! Vi spadserer til Denny’s og får “lidt frokost”. Vi går lidt mere, men her er intet at se på udover en masse biludlejningsfirmaer, så vi vender om. Patrick falder i søvn, og vi tager til LAX for at “tale” med Northwest Airlines om den bortkomne bagage. De udbetaler $300 på vores kvitteringer. Da dette er en rigtig drink værd, sætter vi os i baren på hotellet, men her må vi ikke være, fordi Patrick ikke er fyldt 21 år. På hotellet gøres der klar til bryllup, - det er så stort og så flot, som vi aldrig før har set, ikke engang på TV.
usa125
Søndag den 23. juli 2000
Morgenmad på Denny’s Vi lejer en bil — Dodge Neon — og kører mod Marina Del Rey. En smuk blanding af havne og strande, af nyt og gammelt.
usa126
Shelby Mustang nr. 2 usa127
Vi fortsætter nordpå til Venice Beach, hvor vi ikke kan finde en parkeringsplads, - her er millioner af mennesker. Længere nordpå i Santa Monica parkerer vi ved et marked og går en lang tur i strandkanten. En fyr går tur med sin store slange over skulderen. Tilbage i Marina Del Rey finder vi en havnerestaurant, hvor vi får en dejlig og velsmagende fiske-frokost. Vi prøver igen at parkere ved Venice Beach, men forgæves. Undervejs har vi købt øl og sodavand, som ligger i bagagerummet, hvor det hele nærmest koger. Bilen afleveres igen, og der bliver tid til lidt TV og lidt læsning i Pasadena Garden. Flemming falder i søvn til TV. Efter den dejlige fiske-frokost er ingen af os sultne, så vi dropper aftensmaden.  usa128
usa129
Mandag den 24. juli 2000
Hjemturen forløber som Planlagt, - Dorthe og René henter os i Billund hvor den savnede bagage står og venter på os....
usa130
License to drive usa131
En fed tur til USA er til ende, og skal fordøjes.